Nulová tolerance kyberšikany v diskuzích

12. 12. 2019 14:08:24
Rozmohl se nám tady takový nešvar. A tím jest argumentum ad hominem, jehož autoři tapetují se snahou znechutit autora blogu k psaní dalších textů a diskutujícím věcně diskutovat. Proto jsem tomu vyhlásil nulovou toleranci.

Jistě to dobře znáte. Přečtete si hezký článek, chcete se podívat do diskuze, abyste si přečetli další zajímavé vjemy čtenářů a věcnou, oponentní kritiku článku. Po rozkliknutí diskuze však vidíte jen agresivní skupinku zpravidla 3 - 5 ti lidí, kteří patrně nepracují, nemají žádné koníčky či jiné smysluplné naplnění svých životů, než chodit od rána do večera a někdy i přes noc do diskuzí a diskuze sabotovat, napadat autora všemožnými způsoby a provokacemi, napadat ostatní diskutující, tapetovat nesmyslné příspěvky a další podobné reakce, provokace. Tito také často používají plusů a mínusů v diskuzích, kdy apriori tomu, který nerozvrací diskuzi dávají záporná znaménka a těm, co se naopak kyberšikany dopouštějí, dávají znaménka kladná, aby pro ty, kteří si nerozkliknou diskuzi dle vláken, se zobrazily jako "nejrelevantnější" ty příspěvky, které mají jakoukoliv další diskuzi a entuziasmus autora blogu pohřbít.

„Autore, jsi nemocný, běž se léčit!“ - příklad snahy sociopatologického jedince vyvolat kyberšikanu proti autorovi článku

Proto jsem se rozhodl vyhlásit nulovou toleranci kyberšikaně, kterou tedy zamezuji již v počátku mazáním jakýchkoliv příspěvků, které obsahují osobní útoky. Pokud kupř. píšete jinak věcnou kritiku článku, nicméně váš příspěvek obsahuje osobní útok, bude bohužel i takový příspěvek, který by jinak v diskuzi mohl být přínosný, smazán. Právě s ohledem na to, co by jinak nevyhnutelně přišlo.

Co je kyberšikana?

Kyberšikana je jakýkoliv osobní útok, ať už na autora článku, nebo diskutujícího ve skupině dvou a více lidí. Dobře rozumím tomu, že čtenář někdy nemá svůj den a „ujedou mu nervy“, problémem však je, že se takového sociopatologického jednání chytají další lidé s narušenou sociální schopností, další lidé kteří nejsou emocionálně stabilní a lidé se sociopatickými rysy, kteří takové tendence aktivně vyhledávají a připojují se k nim, parazitují na nich a posilují je, aby vyvolali kyberšikanu. Tedy jednání skupiny nejméně dvou osob, které zbaběle vedou útoky na jednotlivce, které odrazují od psaní dalších článků a diskuzí.

V tomto případě se jedná konkrétně o tzv. „flaming“. Jde o nepřátelské chování útočníka vůči oběti ve virtuálním světě. Je to výrazně vyhrocená a agresivní diskuze až hádka na internetu. Někteří uživatelé úmyslně podobné diskuze provokují vkládáním různých kontroverzních příspěvků, urážením účastníků diskuzí apod.

Co je osobní útok?

Osobní útok je disciplína argumentačního klamu, tedy lidí, kteří nemají zájem vést věcnou argumentační diskuzi, neboť jejich cílem je násilná manipulace a agresivní propaganda, znemožnění kritického myšlení a tedy plurality názorů.

Osobním útokem, též označovaným jako argumentum ad hominem, se sociálně patologická osoba snaží vyvrátit oponentovo tvrzení poukazováním na jeho vlastní názory či jednání, případně i na jeho skutečné či domnělé nedostatky. Může se jednat i o osoby, které v diskuzi nejsou přítomny.

„Rád bych jen připomněl, že tento politik je StBák, lhář a parazit“ - příklad mnohačetného argumentačního faulu, kdy sociálně patologický jedinec se v jedné větě dopouští celkem tří osobních útoků

Na co si dát pozor, abych se takového útoku nedopouštěl a můj příspěvek nebyl smazán?

Rozumím tomu, že vzhledem k rozmáhající se brutalitě a sociopatologickému prostředí na internetu je dnes pro běžného uživatele internetu mnohdy těžké si rozpomenout na to, jak probíhá věcná a argumentační diskuze bez osobních útoků. Proto jsem zkopíroval některé zásady, které jsou použity kupř. pro Wikipedisty, které si zde můžete přečíst a kterými se řídím při moderování diskuzí ve své nové politice nulové tolerance kyberšikany.

Předně je třeba si uvědomit, že neexistuje žádné ospravedlnění, proč byste měli osobně útočit na jiné přispěvatele ani na lidi, kteří se diskuze neúčastní nebo se jakkoliv jinak a z jiných důvodů nemohou bránit.

Seznam ukázkových příkladů osobních útoků:

  • Obviňující komentáře jako „Franta je troll“ nebo „Jana je komunistka“
  • Záporné osobní komentáře a útoky typu jsem lepší než ty („Autor ničemu nerozumí a blábolí, já jsem chytrý a napsal jsem lepší článek, podívejte se!“).
  • Spojení určité činnosti druhého s negativní vlastností („Tohle si může myslet jen pomatený blázen.“) nebo s vyloučením vlastnosti normální či pozitivní („Inteligentní člověk tohle nemůže napsat.“).
  • Rasové, sexuální, náboženské nebo etnické přívlastky namířené proti jinému přispěvateli („Jsi přihřátá citlivka“).
  • Útoky založené na politických názorech, jako označování někoho za nacistu, komunistu ap. („Ten člověk je rudý nok“).
  • Výhrůžky právními kroky („Ty nevíš kdo já jsem, počkej jak ti zavařím“).
  • Hrozby fyzickým napadením či výhrůžky zabitím a přáním takové újmy („Chcípni“).
  • Hrozby nebo aktivity, které vystavují jiného politickému, náboženskému nebo jinému pronásledování od státních orgánů, jejich zaměstnavatelů nebo kohokoli jiného.

Jaké existují alternativy k sociopatologickému jednání, pokud mám problémy se jej zbavit?

  • Diskutujte o faktech a způsobech jejich vyjádření, nediskutujte o vlastnostech druhé strany sporu. To neznamená, že musíte souhlasit s druhou stranou. Můžete se dohodnout, že se nedohodnete.
  • Nikdy nenaznačujte, že názor je špatný jen kvůli osobě jeho zastánce.
  • Zkuste vyjednávat v příslušném vlákně diskuze, tedy ve vlákně, kde je kupř. odkaz na tento článek, pokud chcete zkusit velkorysost autora a pokusit se přeformulovat svůj příspěvek, na začátek se omluvte a napište svůj úmysl, kupř. „Ujelo mi to, omlouvám se, již se to nestane. Prosím autora o reakci na můj další příspěvek, kde se porušování pravidel diskuze vyvaruji.“
  • Zkuste procházku na čerstvém vzduchu, kupř. okolo baráku, ať přijdete na jiné myšlenky. Pokud tak učinit nemůžete, otevřete si okno a dívejte se z něj alespoň deset minut. Meditujte.
  • Zkuste před odpovědí vždy napočítat do sta, než se zklidníte a budete moci reagovat.
  • Pokud nic nezabírá, vypněte počítač nebo jiný přístroj a dejte si na několik dní, příp týdnů pauzu. Zapněte ho až tehdy, kdy už budete zcela odpočatí. Pokud to není možné, vyhledejte specializovaného odborníka, se kterým si o svých problémech budete moci v klidu pohovořit. Je to příjemné a budete se cítit mnohem lépe!

AKTUALIZACE: BOHUŽEL, V RÁMCI MÉHO BOJE PROTI KYBERŠIKANĚ MI BYL ADMINISTRACÍ BLOGŮ ZAMEZEN PŘÍSTUP DO MÝCH DISKUZÍ. NEMOHU SE TAK BRÁNIT PŘÍPADNÉ KRITICE. PROTO PROSÍM POČÍTEJTE S TÍM, ŽE OD TEĎ VŠECHNY KRITICKÉ KOMENTÁŘE, KTERÝM SE NEBUDU MOCT BRÁNIT, BUDOU VYMAZÁNY. A TO PLATÍ I PRO ADMINISTRÁTORY BLOGŮ.

NEBUDE TO HEZKÉ, ALE JE TO JEDINÁ MOŽNOST UČINIT TAK, ABY TO BYLO FÉR. VŠICHNI BY MĚLI MÍT STEJNÁ PRÁVA. POKUD BUDETE CHTÍT NA MNE KRITICKY REAGOVAT, PAK TAK BUDETE MUSET UČINIT STEJNĚ JAKO JÁ - A TO ZDE NAPSANÝMI ČLÁNKY, NEBOŤ DISKUZE NEBUDE MOŽNÁ.

Autor: Antonín Novák | čtvrtek 12.12.2019 14:08 | karma článku: 29.67 | přečteno: 1402x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Jiří Kačír

V USA je standard jen 10 dní dovolené ročně a ne každá firma nabízí volno o všech svátcích

V posledních letech jsem se několikrát zajímal o možnostech práce v USA. Na toto téma jsem četl řadu názorů a článků, realita pracovních podmínek v této zemi mi trochu vzala iluze.

29.3.2024 v 16:04 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 17 | Diskuse

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 70 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 18.33 | Přečteno: 254 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 51 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 11.96 | Přečteno: 145 | Diskuse
Počet článků 10 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3308

Rád analyzuji politický svět kolem sebe, jak domácí tak zahraniční. A pak to občas okomentuji. :-)

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...